Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészséges maszturbáció

2012.06.05

Mi is az a maszturbáció? Tulajdonképpen, minden olyan dolog idetartozik, amikor magunkhoz nyúlunk, köznapi értelemben, viszont csak magát az önkielégítést értjük rajta. A maszturbáció a magunkhoz nyúlással kezdődik, és általában orgazmussal ér véget.

Mennyire gyakori?

Maszturbáció

Egy felmérés legutóbbi adatai szerint, minden 10 felnőtt férfi közül 7 csinálja. A nőknél ez valamennyivel kisebb arány, ott minden 10 felnőttből 5 csinálja. De a maszturbáció ugyanúgy gyakori, és természetes a gyerekek, és a tinédzserek körében is.

Mikor kezdünk maszturbálni?

Életünk során tulajdonképpen bármikor maszturbálhatunk. De általában akkor kezdjük el, amikor a pubertás előtt állunk. Ekkor ugyanis elkezdjük felfedezni a testünket, és rájövünk, hogyha magunkhoz érünk az jó. Így a gyerekek végülis örömszerzés céljából kezdik el. Később, ahogy elkezdjük élni kamasz éveinket, ez az örömszerzés átmegy egyfajta szexuális vágyba.

Fontos viszont, hogy a gyerekek megtanulják: a maszturbálás nem káros, és ezzel nem ártanak saját maguknak. Emellett viszont azt is meg kell érteniük, hogy ezt egyedül kell végezniük, és nem nyilvános helyen.

De miért is maszturbálunk?

Nos, a leggyakoribb indokok:

• Hogy átéljük újra a szexuális élményt
• Hogy fenntartsuk szexuális életünket
• Szexelhessünk akkor is, ha a partnerünk nincs a közelben
• Relaxáció gyanánt.

Sokan úgy gondolják, hogy csak azok az emberek maszturbálnak, akiknek nincsen partnerünk. Ez azonban korántsem így van. Sőt épp ellenkezőleg, azok, akik rendszeresen élnek szexuális életet sokkal gyakrabban maszturbálnak, mint azok, akik nem.

Miért jó, ha maszturbálunk?

A maszturbáció jót tesz a testnek és a léleknek is egyaránt. Az emberek ez által sokkal kényelmesebben érezhetik magukat a bőrükben. Nem beszélve arról a nagy hasznáról, hogy így 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy nem kapunk el semmilyen szexuális úton terjedő betegséget, és nem is leszünk terhesek.

A maszturbáció azonban másra is jó. Segít felfedezni testünket. Megtudhatjuk melyik érzések azok, melyek felizgatnak, és azt is, hogy hogyan érhetünk el orgazmust. Ugyanakkor sokkal kényelmesebben érezheted magadat szex közben. Azáltal, hogy tudod, hogy neked mik a vágyaid, sokkal jobban tudsz odafigyelni a partneredre is.

Szóval a maszturbáció rengeteg dologban segít. Segít jól érezni magad, erősíti a szexuális életed, segít az embereknek felfedezni saját testüket, növeli az esélyét, hogy mindig legyen orgazmusod, fejleszti a kapcsolatotokat szexuális téren, segít az alvásban, javítja az én képet, az önbecsülést, csökkenti a szexuális nyomást, megvéd a betegségektől, és csökkenti a stresszt.

Sokan azt hiszik, hogy a maszturbálni csak egyedül lehet. Ez azonban nem igaz. Vannak közös maszturbációk is, melyeket embere válogatja, hogy szereti e vagy sem. Ezeknél a szexuális játékoknál azonban oda kell figyelni, hogy véletlenül se érjetek egymáshoz! Így elkerülhetitek az STD-ket és a terhességet is.

Nyugi, a maszturbációnak nincsen semmiféle egészségkárosító hatása. Néha bőrirritáció, de ez nem túl gyakori, és ha fel is lép különböző síkosítókkal lehet rajta segíteni. Ha úgy gondolod, hogy túl sokat maszturbálsz, tedd fel a kérdést! Már szinte a napjaim részévé vált? Zavarja a munkámat, az életemet? Ha a válasz erre igen, akkor menj el egy orvoshoz, ha nem, akkor semmi okod az aggodalomra!

Hogyan maszturbáljunk?

Nos, embere válogatja, hogy mit szeret és mit nem. Most pár leggyakoribb módszer:

• A nők általában a testük simogatásával kezdik az egészet, az ajkak és a csikló környékét izgatják. De emellett szerepet játszhat a mellbimbók izgatása is.
• A férfiak a heréjüket, a péniszüket, és egyéb szeméremtájékaikat izgatják
• A férfiak és a nők egyaránt más intim területeket is izgathatnak. Ezeket a helyeket erogén zónáknak nevezzük, melyek a testen szinte bárhol elhelyezkedhetnek.
• Főleg a nők, de egyes esetekben a férfiak is használnak szexuális játékokat. Mindig ügyeljünk arra, hogy biztonságosan és tisztán használjuk.
• Síkosítót mindkét nem szokott használni, de ezt is embere válogatja.
• És természetesen, ami ezt az egészet beindítja a szexuális fantáziánk. Ez egy természetes dolog, de manapság már szinte mindenki a tv-re, vagy az internetre bízza.

Sajnos még ezeken kívül is van jó pár furcsa mítosz, amely a maszturbációról kering, nos, most ezeket tárjuk fel!

• A maszturbáció NEM okoz szőrnevekedést egyetlen testrészen sem
• NEM vezet vaksághoz
• NEM változik meg ezáltal a nemi szervünk
• Nem lesz tőle daganatos az ember
• A fiúk NEM fogynak ki a spermából!
• NEM okoz függőséget!
• NEM fáj, és nem okoz sérülést!
• NEM vezet mentális problémákhoz!
• Ettől NEM leszel homoszexuális, vagy leszbikus!

A szobád és a fürdőszoba magányában szükségét érezheted annak, hogy szexuálisan kielégítsd magad. Min elmélkedsz? A maszturbáció természetes vágya a testednek, hiszen nemi szerveid segítségével élvezed, orgazmusod lesz. Ez teljesen normális szexuális tevékenység, noha néhány kultúra elutasítja a maszturbációt, és egyes vallási nézetek szerint ez bűn.

A fiúk és a lányok ugyanabból az okból maszturbálnak. Egyrészt jó érzés, segít jobban megismerni a testünket, amit ezáltal szerelmünknek is könnyebben kommunikálunk, és szexuális kielégülést nyújt. Másrészt a szexuális úton terjedő betegségek terjedésével a biztonságos szex egyik módjává vált.

Csak a fiúknál természetes?

Habár az nem bizonyított, hogy mindenki maszturbál, a fiúk és a lányok legtöbbje így tesz. De amíg a fiúk teljesen természetesen beszélgetnek a maszturbációról, a történet változik ha egy csaj jön a számításba. A legtöbb lány számára ugyanis a maszturbálás valami rossz, amiért szégyellniük kell magukat, ahelyett, hogy bevallanák, hogy csinálják.

Néhány lány azért nem maszturbál, mert bűnös dolognak érzi az önkielégítést. És persze ott a régi felfogás, miszerint a fiúk könnyen beindulnak, szexmániásak, míg a "rendes" lányoknak ez eszébe sem jut. A fiúknál ez sokkal könnyebben megy, hiszen náluk  természetesnek veszik ezt.

Elég kétélű a dolog, hiszen a nőknél sokszor „bűnös” dologként állítja be a nyilvánosság, viszont a férfiaknál ez teljesen elfogadott, sőt még buzdítják is őket. A fiúkat általában buzdítják a szexualitásra és az önkielégítésre, míg a lányokat ledérnek, bűnösnek, önzőnek találják emiatt.maszturbáció

Pedig a lányoknak is kell, hogy legyen orgazmusuk és élvezni tudjákl a szexet a partnerükkel. Ám nehéz élvezni a szexet, ha nem tudod, hogy mi esik jól, hogyan reagál a tested az érintésre.

Ismerd meg magad!

Sok tapasztalatot szerezhetsz a maszturbálásból. Megtanulod ugyanis hogy mi a jó neked. A lányoknál a maszturbáció más fizikai és lelki pluszt is jelenthet. Az orgazmus enyhítheti a menstruációs görcsöket. A maszturbációval a lányoknak szexuális élményben lehet részük anélkül, hogy egy partner irányítaná őket.

A nők egy csomó időt töltenek más emberek problémáival foglalkozva. Önkielégítéssel megtudhatjuk, hogy mi izgat fel, milyen érintés kelt bennünk vágyat, és milyen gyorsasággal. Megismerhetjük magunkat anélkül, hogy más emberrel kéne törődnünk.

Kizárólag a maszturbáció segít a fiatal nőknek önbizalmuk fejlesztésében, ami segít nekik az egészséges szexuális kapcsolat kiválasztásában. Nagyszerű lehetőség arra, hogy saját testükön kísérletezve, megtudják, hogy mit szeretnek és mit nem. Végül is csajok, ha mi nem tudjuk, hogy mi a jó nekünk, ki fogja?

Sajnos mind a mai napig rengeteg tévhit kering a maszturbációról. Ezek közül a leggyakoribbak a következők

A maszturbáció rossz?

A maszturbáció teljesen normális és egészséges. Enyhítheti a szexuális vágyat, anélkül, hogy felmerülne a betegség vagy terhesség kockázata. Megtanít kezelni a reakcióinkat szex a során. Néhányan maszturbálnak, néhányan nem- mindkettő normális.

Nem vagy szűz, ha maszturbálsz?

Arra nincs definíció, hogy mitől lesz valaki szűz, de a legtöbb ember abbanegyetért, hogy ez a kérdés kifejezetten a szexre vonatkozik. Néhány lány a szexuális örömszerzés érdekében tárgyakat, vagy éppen az ujját használja, de még így is szűznek mondhatja magát. A tampon is a vaginába jut, de tamponhasználattal nem veszíthető el a szüzesség. Így neked kell eldöntened mitől leszel szűz, vagy nem.

Nehézségekkel küzdesz, ha maszturbálsz?

Minden ember érezhet  szexuális kísértést egy másik ember iránt, és a maszturbáció nagyszerű módja ezeknek a vágyaknak az enyhítésének – anélkül, hogy szexuális úton terjedő betegséget kapnál, vagy teherbe esnél. A maszturbáció  jó mód arra is, hogy megismerd a tested, és adj magadnak egy esélyt az önfeledt örömszerzésre, azzal, akit szeretsz- MAGADDAL!

A rendes lányok nem csinálják?

Ha egy lány maszturbál az az ő személyes döntése, ami a vallási hovatartozásán és a lelkiállapotán is alapszik. Semmi rossz nincs abban, ha ily módon szerzel örömet magadnak.  És légy nyugodt, a rendes lányok igenis csinálják!

Ha egy csodás kapcsolatban vagy, nincs szükséged maszturbációra?

Attól, hogy egy jól működő kapcsolatban vagy, még nyugodtan maszturbálhatsz. Vannak, akik úgy érzik, partnerük minden szemopntból kielégíti vágyaikat, megint mások  úgy érzik, a maszturbálás olyan élményt nyújt, amiről a párkapcsolatban sem szeretne lemondani. Mindkét vélekedés normális, így csak rajtad áll, hogy mit választasz.

Maszturbáció gyermekkorban

A legtöbb szülő előbb-utóbb szembesül azzal, hogy a gyermeke a saját nemi szervével játszik és maszturbál. Talán meg is ijed, és valami kóros dolgot feltételez e mögött. De van-e ok az aggodalomra, vagy ez egy teljesen normális dolog a kicsik életében?

A gyermekek már nagyon korán felfedezik a saját nemi szerveiket, mivel természetes kíváncsiság él bennük a testükkel kapcsolatban. Rájönnek arra is, hogy ezeknek a testrészeknek a simogatásával kellemes élményhez juthatnak. Így szembesülhetnek már az akár 3-4 éves kisgyermekek szülei is azzal, hogy a gyermek pl. elalvás előtt, a takarót a lába közé szorítja, és ütemesen ringatózik. Azaz maszturbál.

Persze más helyzetek is adódhatnak, mindenesetre nyilvánvaló a szülők számára, hogy mit is csinál épp a kicsi. Többnyire a szülők zavarba jönnek, és nem tudják mit tegyenek.

A szülő ne keltsen bűntudatot a gyermekében!

A legjobb, az, ha a szülő nyugodt marad, és nem kelt bűntudatot a gyermekben. Ha ez a tevékenység nem a mindennapi játék helyett fordul elő, alkalomszerű, nincs ok az aggodalomra.

 


 

Tulajdonképpen ez a normális fejlődés részjelensége. Ha rákiáltunk a gyerekre, vagy bűntudatot keltünk benne, az a későbbi pszichoszexuális fejlődésére is hatással lehet.

Így ezt semmiképpen ne tegyük! Szerencsére a legtöbb szülő manapság már elég felvilágosult és nem tekinti bűnnek ezt a dolgot, így a gyermeket sem bántja érte.

Amikor a gyermek a maszturbációt nyilvánosan, mindenki előtt végzi, nyugodtan, de határozottan el kell neki magyarázni, hogy ez nem mások szeme elé való, inkább csak a hálószobába, akkor, amikor egyedül van.

Mi az oka a nagyon gyakori önkielégítésnek?

Ha a gyermek önkielégítése nagyon gyakori, szinte elnyomja a mindennapi normális tevékenységét, akkor valami probléma van a háttérben.

 


 

Többnyire szorongás miatti önvigasztalás, de az elhanyagolt gyermekek is fordulhatnak ehhez az örömszerző tevékenységhez.

A szülők válása, kistestvér születése, amikor kevesebb idő marad az addig egyke kicsire, de akár egy költözés is zavart okozhat a gyermek lelkivilágában, amire így reagál.

Első körben fordítsunk sok személyes figyelmet a gyermekre, játszunk, beszélgessünk vele és éreztessük vele, mennyire szeretjük.

Természetesen ilyenkor sem helyénvaló a szidás, inkább figyelemeltereléssel hagyassuk vele abba az önkielégítést. Ha a lelki egyensúlya helyreáll, ismét normális mederbe terelődik ez a fajta viselkedés.

 


 

Mikor érdemes gyermekpszichológushoz fordulni?

Amennyiben nem boldogulunk, és komolyabb a gond, érdemes gyermekpszichológus szakemberhez fordulni. Ő felderíti az okot, és segít a megoldásban is. A serdülőkori maszturbáció már a felnőttkori szexualitás kialakulásának részjelensége.

Régebben sok megbélyegző és félelmet keltő tévhittel próbálták ezt a tevékenységet gátolni. Olyan butaságokkal ijesztgették a fiatalokat, hogy nem lesz majd gyerekük, vagy hogy gerincsorvadást kapnak.

Ezek nyilvánvalóan nem igazak, csak gátlásokat építettek ki a fiatalokban, ami hatással volt a későbbi életükre. Fogadjuk el, hogy gyermekeink is felnőnek egyszer, és a vágyaik is hasonlóak lesznek a felnőttekéhez.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.