Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A családfa összeállítása az egyházi és állami anyakönyvek alapján történik. Ezek a keresztelési (születési), házassági és halálozási anyakönyvek.

A római katolikus egyházban az anyakönyvezést 1563-ban tridenti zsinat tette kötelezővé. Magyarországon a fennmaradt anyakönyvek azonban csak későbbi időponttól kezdődnek. A legkorábbiak a soproni evangélikus (1624) és a kőszegi katolikus (1633).

A többi - több ezer - településen valamennyi egyház saját anyakönyvet vezetett, melyek azonban csak a XVIII. század elejétől indulnak, így általában a családfát is eddig lehet visszavezetni.
Az állami anyakönyvezést 1895-ben vezették be, így ezt megelőzően csak az egyházi források állnak rendelkezésre.

A kutatás megkezdéséhez szükségesek az Ön által a szülőkkel, nagyszülőkkel esetleg dédszülőkkel kapcsolatban ismert legkorábbi adatok. Ezeket a régi keresztlevelekben, születési, házassági, halotti anyakönyvi kivonatokban illetve egyéb, korabeli dokumentumokban lehet megtalálni.

Minden információ érdekes lehet, ezért érdemes alaposan szétnézni a régi iratok között és/vagy informálódni a családban.

Könnyebb a kutatás a mai Magyarország határain belül elhelyezkedő települések esetén, de nem lehetetlen akkor sem, ha a szálak a történelmi Magyarország területére vezetnek.

A családfa feltérképezése és összeállítása az Ön igényei szerint történik. A következőkben a családfa összeállításának három módját mutatjuk be, melyek közül Ön az elképzelésének legmefelelőbbet választhatja ki.


Ebben az esetben az Ön által ismert legkorábbi felmenőjétől (pl. nagyszülő) kezdődően kutatjuk fel a további generációkat. Egy adott családon haladva keressük meg az édesapát és édesanyát, majd így tovább.

Példa: Ön tudja, hogy ki volt a nagyapa, ő a kiindulási pont. A kutatás során a nagyapa ágán haladva kiderítjük az ő szüleit, azaz a dédapát és a dédanyát, majd a dédapa szüleit, azaz az ükapát és az ükanyát, majd az ükapa szüleit, azaz a szépapát és a szépanyát és így tovább, míg a fellelhető források engedik.

Szemben az előző kutatási típussal itt két vonalon folyik a kutatás. Ebben az esetben kiindulási pont az Ön édesapja és édesanyja. A kutatás az Ön két nagyapai - azaz az édesapa apjának és az édesanya apjának - ágán folytatódik.

A kutatás során a két nagyapa ágán haladva kutatjuk fel az ő szüleiket, azaz a dédapát és a dédanyát, majd a dédapa szüleit, azaz az ükapát és az ükanyát, majd az ükapa szüleit, azaz a szépapát és a szépanyát és így tovább, míg a fellelhető források engedik.

Eredményképpen az Ön névadó ágáról, és az édesanyja családjának apai ágáról készül el a családfa.

(Természetesen a négy nagyszülői ág kutatása közül Ön bármelyik kettőt szabadon választhatja meg.)

Ebben az esetben is Öntől, illetve szüleitől, nagyszüleitől indul a kutatás, amely - szemben az előző két variációval - kiterjed valamennyi ágra, azaz felkutatjuk az Ön valamennyi egyensági felmenőit.

Generációnként a felmenők száma duplázódik, azaz mindenkinek 4 nagyszülője, 8 dédszülője, 16 ükszülője, 32 szépszülője van. A sor természetesen folytatódik tovább.

Ebben az esetben egy adott családot - családnevet - kutatunk, annak valamennyi ágát és oldalágát, azaz azokat a családtagokat akik egy közös őstől származtathatók.

Például a dédpapa valamennyi testvérét, azok gyermekeit, az ükpapa valamennyi testvérét és azok gyermekeit illetve leszármazottait és így tovább.

A kutatás eredményeképpen Ön megismerheti azokat az oldalágakat is, melyek leszármazottaival Ön unokatestvéri kapcsolatban áll.

(Az adatvédelmi törvények miatt ezen kutatás az 1895 előtti évekre vonatkozik, amennyiben annak eredményei alapján Ön szeretné ezt a XX. századra is kiterjeszteni, annak részletes feltételeit a későbbiekben tudjuk csak meghatározni.)

Amennyiben Ön a családfát ajándéknak szánja, úgy ezen csomagunk megrendelésével lehetőség van még személyesebbé tenni ezt a nem mindennapi ajándékot.

A komplett kutatási dokumentáció mellett, a csomag tartalmaz egy díszes családfa ábrát, mely a kutatási eredmény kivonataként, dédszülőkig ábrázolja a felmenőket, valamint a megajándékozni kívánt személy - vagy akár az Ön - születésének napján megjelent napilapok címoldalának másolatát, továbbá az azon a napon született híres személyiségek ismertetését is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.