Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jógázz velem!

2012.05.13

A stabil ülőhelyzet fontossága.


 

Egyes gyakorlatok az ülőhelyzetekből indulnak. Ha az ülőhelyzetet, ami neked éppen megfelel, begyakorlod az a későbbiekben rengeteg szolgálatot fog tenni. A meditációhoz és a prána légzéshez az ülő testhelyzeteket fogjuk inkább használni. 

Ezért sajátítsd el valamelyik pózt, amelyik adottságaidnak a legjobban megfelel, gyakorold. Ha mindegyiket gyakorlod az sem baj, de ha kezdő vagy ne a legnehezebbel kezd, tartsd be a fokozatosság elvét. Vedd figyelembe a nem ajánlott részt is.

Nem ajtóstól rontani a házba!

Még egyszer! Nem kell ajtóstól rontani a házba, hiszen sikereket mindenféleképpen begyűjtöd, ha minden nap csinálod a gyakorlatokat. Ha kezdő vagy a jógában és nem végeztél más fajtamozgást, akkor mindenféleképen tartsd be a fokozatosságot. Ha időd engedi inkább többször ülj neki egy gyakorlatnak, meglátod hogy a sok kis gyakorlás mekkora eredményeket produkál.

Tökéletes ülés (Sziddhászana)

Tökéletes ülés (Szidhászana)
Nagyobb képhez kattints a képre.
Ülj nyújtott ülésbe. Bal lábadat hajlítsd be, bal
talpadat fektesd a jobb comb belső oldalához
sarkad a tested középtengelyében nyugodjon.
A jobb talpélt szorítsd a bal lábfej és a térd közé úgy, hogy a sarok egy vonalba essen.

Túlerőltetés nélkül közelítsd a térdeidet a talajhoz.
Kezeidet helyezd a térdedre.
Ha most nem is de a gyakorlásaid által egyre kényelmesebb és stabilabb lesz ez az ülés.
Tartsd a hátad, nyakad és a fejed függőleges helyzetben. Hunyd be a szemed és lazítsd el az.........
................................
Bemelegítés

A bemelegítő gyakorlatok a jógánál is ugyan olyan fontosak, mint más mozgást végző sportoknál.
A gyakorlatok előtt be kell melegíteni az izületeket és az izmokat. Ezeket a bemelegítő mozdulatokat fogom neked meg mutatni, és a hozzá tartozó információt leírni.
A videót a gomb gombbal tudod nagyítani és kicsinyíteni a kezelő panelen Azért tartom fontosnak, hogy leírjam a gyakorlatokhoz tartozó információt, hogy a gyakorlat végzése közben tudd, hogy melyik gyakorlat mire jó, milyen hatása van a szervezetedre, mire figyelj oda a gyakorlat végzése közben.

Egy rossz testtartás, egy görcsős izom, vagy egy fájó izület, mind-mind arra utal hogy.......
      
   
   
kisvonal  

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
jóga gyakorlat faállás  
Fa gyakorlat, hogy mindig  egyensúlyban legyél.
Mika Ildi Hatha jógaoktató
 
   

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 
   

 
   
 
 
   
   
   
 


A jóga lehetővé teszi, hogy rátalálj valódi önmagadra, belső értékeidre
. Összhangba tudd hozni álmodat, vágyadat és így közelebb kerülsz a megvalósításukhoz. A jógával könnyebben eléred a célod, -és mindezt hogyan?-, igen egyszerűen, csak gyakorolnod kell a mozgássorozatokat.

A jóga gyakorlatokkal felszabadítod a szunnyadó életenergiát, megnő a kreativitásod, nagyobb lesz a nyugalmad, rugalmasabb leszel és nem csak izomban, hanem gondolkodásban is.

Helyzetekben, amiben mások esetleg, kapkodva, sietve akarnak megoldásra jutni, netán bepánikolnak, te nyugodtan, megfontoltan az adott körülményhez képest tudod a legjobb döntést hozni, a legrövidebb idő alatt

A jóga tulajdonképpen arról szól, hogy segít összebarátkozni összhangba kerülni önmagaddal. Ha mi magunk meg vagyunk elégedve magunkkal, akkor a külvilág, -az élet- is elfogad minket és teljesíti álmainkat, vágyainkat.

Ebben a mai rohanó világunkban kell az ember életében egy biztos pont, és ez a pont akkor biztos, ha mi magunk vagyunk azok. Ezt a biztos pontot, segít kialakítani bennünk a jóga.

Teljesen mindegy hogy mi vagy, lehetsz családanya, családapa, nagymama, nagypapa, nő, férfi, lány, fiú, fiatal, idős vagy középkorú mindegy, a jóga mindenkié. Aki elkezdi a jóga mozdulatokat, az érzi a jótékony hatását már az első gyakorlatsorok után.

A jóga olyan izmokat mozgat meg, amiről eddig nem is tudtál, hogy léteznek, csak amikor megérzed. És ezt tényleg megérzed, megtapasztalod, hiszen élettel tölti meg testedet, megnyugtatja az idegrendszert, helyre rakja a csontokat, fiatalít, amit nem csak a mozgásodon de a bőrödön, viselkedésedben és gondolkodásodban is észre veszel.

Évezredek egyszerűsége.
 • És mindez nagyon egyszerűen. Nem kellenek segédeszközök és gépek, csak te magad egy kis idő, szőnyeg  vagy polifoam, meg motiváció...
 • Motiváció lehet az egészség, a fiatalos megjelenés, ruganyosság, szellemi frissesség és az ebből adódó pozitív élethelyzetek. 
 • A gyors döntés képesség éppen úgy része lehet az életünknek, mint a nyugalom és a testi edzettség.
 • A jógával hajlékonyabb, éberebb, edzettebb, koncentráltabb és életerősebb lehetsz csak egy kis szorgalom, és kitartás kell hozzá.


Kitartás az első időben, pár napban, amíg a tested és szellemed meg szokja ezt a csodálatos érzést, és már automatikusan kívánod hogy jógáz.


A jóga ereje,
egy felszabadultabb életérzéshez.

A gyakorlatok segítenek abban, hogy jól érezd magad a bőrödben, ezzel kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá  válsz. Megszabadít téged a feszültségtől, szorongástól, gátlásaidtól, rossz szokásaidtól, melyek meg akadályoznak, hogy önmagad lehessél. Megtanít önmagunk szeretetére és tiszteletére, ebben van a jóga ereje.

A jógában nincsen semmi misztikus, vagy természetfeletti, semmi de semmi bonyolult, csak mozgás és légzés, és ezeknek az érzete. A jóga előnye nem abból származik, hogy testünket egy adott alakzatba kényszerítjük. 

A lényeg a belső dinamika, az hogy a testhelyzet mozdulatlansága erőlködés nélkül valósul meg, egy dinamikus mozdulatlanság, egy aktív meditáció, amely megköveteli az elme jelenlétét.


Korlátok nélkül!


A jóga hatása elsőként abban jelentkezik, hogy
visszaadja testednek a szabad mozgás képességét. Hogy mit is jelent mind ez, hogy megerőltetés nélkül el tudod látni napi teendőidet. Ami eddig megerőltetés volt az egyre könnyebb és könnyebb, nem jelent gondot az eddig bonyolultnak tartott tevékenység, hiszen összpontosítási képességeid is javulnak.Gondolatod ritkában kalandozik el, könnyebben tudsz koncentrálni a napi feladataidra, és így életed könnyebb lesz.

   

Soha, senki ennyire könnyen még nem tanult meg jógázni. Jógázz minél többet, annál többet profitálsz belőle. 

 • Növelheted a testi erőnlétet
 • Hajlékonyabb lesz a tested
 • Nő a kreativitást
 • Betegséget előzhetsz meg vele
 • Relaxál és megnyugtat. 

És mi a jógától a legnagyobb adomány minden ember számára az a mély tartós lelki béke.

Ha békében vagy magaddal a világgal is békében állsz, nem harcolsz, nem pazarolod az energiád. Arra tudod fordítani a figyelmedet, ami igazán fontos neked. Céljaidat így tudod a legkönnyebben megvalósítani, mindezt a jóga áldásos erejével. De ebben neked is tevékenyen részt kell vállalnod, gyakorolnod kell és ebben a gyakorlásban ott lesz veled  az okleveles jógaoktatód.


A lehetőségek kapuján túl.


A benned rejlő lehetőségek alapján sokkal több mindenre lehetnél képes. A jóga megtalálja számodra az utat, hogy a lehetőségeid kapuját kitárja, egy gazdagabb és elégedettebb élet eléréséhez.
 

Megváltoztatja gondolkodás módodat

 • nyitottabb, 
 • elfogadóbb,
 • megbocsátóbb leszel 
 • előtérbe kerül az életigenlés
 • pozitívabb hozzá állás az életeseményekhez

Mind ezek a tulajdonságok erősődése olyan folyamatokat inditanak el az életedben amire titkon és nyiltan minden ember vágyik a boldog, gondok nélküli élet. Természetesen most is lesznek megoldandó feladatok, de ezek csak feladatok és nem problémát okozó helyzetek maradnak.

A jógával meg tanulod, hogyan kerüld el a szükségtelen konfliktushelyzeteket, amit mi magunk teremtetünk, és ezek nagy többsége elkerülhető. Hiszen ezek a helyzetek 95 százaléka szükségtelen. Igen jól olvastad 95 százalék szükségtelen konfliktushelyzeteket teremtünk.

És megoldásuk rengeteg energiát fel emészt, amit másra is fordíthatnál, .amit szeretsz csinálni, amivel szeretsz foglalkozni. menyivel könnyebben valósítanád meg magad, ha nem kellene felesleges konfliktushelyzeteket megoldani.

Ebben segit neked a jóga hogy rátalálj való önmagadra hogy minden szégyenkezés nélkül tudd válalni teteidet, tudd azt mondani igen ez én vagyok minden meg nyilvánulásommal együtt.
Gondolj bele mekora erő tartalékaid maradnak meg amit másra fordithatsz saját és mások boldogabbá tételéhez.


A teremtés csodája ami körülvesz.

Az életedben fel tudod fedezni az apró csodákat, amik körülvesznek, 
ez által teljessé és boldogabbá válsz.
Ezt nem csak a te tapasztalod, hanem környezeted is észreveszi rajtad, és igy változik a világ előbb bened az érzések által aztán a környezetedben. 

Igy teremted a csodákat magadd és mások életében. Tulajdonképpen most is ezt csinálod csak esetleg nem tudatosan. 
A jóga segít hogy az életed irányitását már a tudatosság magasabb szintjére tudd emelni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.