Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi is az az EMO

2012.05.09

Egyre gyakrabban láthatunk az utcán, skateparkokban olyan 12-16 éves tinédzsereket, akiknek többnyire feketére festett, féloldalra fésült, egyenesített hajuk van. Szoros farmernadrágot hordanak, tenisz- vagy skatercipőt, fekete vagy kockás szegecselt övet hordanak. Kockás vagy csíkos polójuk szoros és kedvenc együttesük van feltüntetve rajta, a karjukon pedig kockás vagy valamilyen fekete-fehér kombinációs karkötőt hordanak. A halálfejes dolgokat is kedvelik. A lányok, és néha a fiúk szeme erősen ki van festve feketével és mivel ugyanúgy öltöznek és néznek ki, nagyon nehezen lehet megkülönböztetni a különböző nemű emosokat.

Nagyon hasonlítanak a punkokhoz, de mégis külön kategóriába tartoznak. Azt hinnénk egy új stílus robbant ki, pedig az emo a ‘80-as évek washingtoni hardcore punk szcénájából alakult ki. Ez a (mondjuk) stílus, irányzat hamar eltűnt, de 5-6 évvel később feltámadt, majd pár éve harmadszor is, hogy a popos fordulatok után olyan, szerelmi problémákról és világfájdalomról éneklő tinizenekarokba torkolljon, mint a Taking Back Sunday, a My Chemical Romance vagy a Funeral for a Friend. Jelenleg emotional punknak, vagy emocorenak nevezik.
A jelenlegi emo vonal jellegzetes bandái például az AFI, Fall out Boy, Panic! At the Disco, My Chemical Romance (az együttes nagyon is tiltakozik az emo jelző ellen, mégis annak tartják). De az emok gyakran hallgatnak hardcore /metalcore / akármilyencore zenét, szóval az emo, mint “életvitel” nem függ egészen szorosan össze magával az emo zenei stílussal.
Az emo vonatkozhat viszont zenére illetve érzelmi állapotra, viselkedési formára is. A mostani emok igaz már különböznek kissé a ’80-as évekbeliektől, de lényegében azért még ugyanazok a jellemzőik. Egy emo személy jellemzői például a túlzott érzékenység, sértődékenység, szégyenlősek, introvertáltak, csendesek, melankolikusak, nyomottak, szomorúak, lehangoltak. Nagyon hajlamosak a depresszióra, könnyen „meghasad a szívük”. Az emo zene ezért érzelmekkel telített és leginkább a szerelem és az idő témához kapcsolódik emellett a magány, harag, a kapcsolati problémákra épít. Negatívuma az, hogy bátorít az öncsonkításra, befalcolásra, öngyilkosságra. Ez az egyik oka annak, hogy az emo szónak gyakran pejoratív értelme van, ugyanis ilyenkor a túlérzékeny emberre gondolunk, akik önsajnálóak, sőt ha mélypontra jutnak kárt tesznek magukban. Például az ereiket vagdossák. Ezért vannak azok a széles karkötők, hogy ezeket a sebeket, hegeket takarják. Az öngyilkosságot pozitívumnak tartják, mert így véget vethetnek ennek a szomorú, magányos életnek.
Fontos tehát, hogy odafigyeljünk barátainkra, iskolatársainkra, ne rekesszük ki őket körünkből, ne engedjük, hogy magányosnak, kizártnak érezzék magukat. Ne nevessük ki őket külsejük miatt, ne tegyünk arra megjegyzést. Vonjuk be őket programjainkba, ne hagyjuk, hogy elidegenedjenek tőlünk, szűkebb és tágabb környezetükben egyaránt érezzék jól magukat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

rajc95@freemail.hu

(ichigo, 2012.08.31 23:07)

Elõre is bocs, de te egy ritka nagy hülye vagy!!! És mért?! Azért mert foggalmad sincs, hogy mi is az az "emo"! Ha meg van akkor van egy rossz hírem: baszttúl benézted. Most röviden elmondom neked, hogy mi is az az "emo" és hogy mért tiltakoznak az emo elnevezés ellen azok a zenekarok akiket felsoroltál.... Nos... Az "emo" az angol emocion szóból ered, ami érzelmet jelent. Emo-snak lenni annyot tesz hogy amíg mindenki "álarcot" húz /vagyis nem önmagát adja/ addig az emo-sok leveszik " az álarcukat" és önmagukat adják. És csak azok depresszióznak, meg vagdossák magukat akik hülyék. A zenekarok meg nem "emo-sok" ahogy te mondod, hanem emoxore- osok, ami kèt külön fogalom. Az emo-s zene általában nagyon nyálas zene, míg az emocore az el árulom neked death-, punk-, és emo keveréke, aminek köszönhetöen a nyálas szöveg keveredik a brutális rockkal. Tudom mert én is emocore-os vagyok. Röviden ennyi, és egy jótanács, nézz utána a dolgoknak mielõtt el kezdesz hülyeségeket hablatyolni, mert csak magadat égeted le ezzel... De abban igazad van hogy a legtöbb emo-s ember már nem is tudja hogy mit jelent az emo stílus, a legtöbben már csak divat emo-sok, utálom õket... Na mind1 mondom ne az alapján írj, vagy ítélj amit hallasz, vagy ha igen akkor elötte nézz utána, mert kb. Itt a 97%-a hülyeség