Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kínai gomba szerepe a rákgyógyításban

2012.09.06
Az ősi kínai medicina ismert szerepelője, a Cordyceps sinensis, azaz a kínai hernyógomba laboratóriumi kísérletekben csökkentette a rákos daganatok növekedését.
A Cordyceps gombát több országban is a sugárkezelés és kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére használják, mint alternatív készítményt.

A nottinghami egyetem kutatói azonban kimutatták, hogy a kínai hernyógomba aktív összetevője, a cordycepin képes a daganat sejtek növekedését lassítani. Ez a hatás kétféleképpen történhet, attól függően, hogy mekkora dózist kap a beteg. Alacsony dózisban a cordycepin megzavarja az mRNA (messenger RNS) működését, ami arra ösztönzi a tumor sejtet, hogy fehérjét építsen.

Nagyobb dózisban a Cordyceps gomba kivonat közvetlenül fehérje termelésre buzdítja a sejteket. Bár ez a két folyamat technikailag különböző, mindkettő bekövetkezhet, mivel a cordycepin hatással van a sejtek fehérje termelésére.

A cordycepinről 1950-ben jelent meg először tanulmány, mélyrehatóbb tanulmányozása azóta folyik. A kutatók folyamatosan vizsgálják a cordycepin hatásmechanizmusát, s jelenleg is folyik egy komoly kutatás a cordycepinnel, mely ma még csak I-es fázisban van.

A Cordyceps gomba tulajdonságairól és gyógyító mechanizmusáról még messze nincs annyi adatunk, mint pl. a ganoderma gombáról, mégis japán és brazil kutatások is azt feltételezik, hogy rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a rákos daganatok kialakulásának valószínűsége. A Cancer Research UK szerint a Cordyceps gombának rák megelőző, anti-tumor, valamint metasztázis (áttét) gátló tulajdonsága van.

http://drtihanyi.hu/uploads/cordy2.jpg
  • Gombák a daganatos betegségekben

Az antibiotikum termelő gombák léte a penicillin felfedezése óta senki számára nem meglepő.

A talajban élő baktériumok és gombák egymással is ádáz küzdelmet folytatnak a túlélésért, és ha valamelyiknek sikerül egy olyan anyagot szintetizálni, ami a konkurencia szaporodását, táplálkozását gátolja, előnybe kerülhet.

Persze a kérdés nem ilyen egyszerű, mivel a talaj mikroorganizmusainak a 90%-a nem termel antibiotikus hatású vegyületeket. Emberi felhasználás szempontjából az arányok még rosszabbak. Négyszázezer mikroba tenyészet tíz éven át történő vizsgálata mindössze 3 db hasznos antibiotikumot eredményezett.

Természetesen vannak olyan antibiotikumok, amik gátolják a tumor sejtek osztódását, de ezek igen toxikusak és a terápiában nem váltak be.

Van azonban néhány gomba a 15 000 féle, nagy gombafaj között, melynek tumor ellenes hatást tulajdonítanak. A Téli fülőkét a Távol Keleten évek óta rákellenes hatása miatt, külön termesztik. Ehető gomba, de csak a kalapja.

http://drtihanyi.hu/uploads/telifulok.jpgA Pecsétviaszgomba (Ganoderma Lucidum) nem tartozik az ehető gombák közé, mert keserű, de gyógyteáját évszázadok óta fogyasztják. Magas a germánium tartalma, sok triterpén molekulát tartalmaz, ezek együttesen eredményezik a daganat ellenes hatást. Az Óriás pöfeteg calvacin tartalma lehet a felelős a tumor ellenes hatásért, míg a Távol Keleten őshonos Shii-take lentinán tartalma szintén hatásos lehet ebben a vonatkozásban.

A Téli laskagombáról is tumor ellenes hatást feltételeznek.

Ha a zöld növényekhez viszonyítjuk, akkor ez igen szerény, annál is inkább, mivel előbbiekből már számos a gyógyászatban használatos, hatásos, anti-tumor hatású vegyületet izoláltak. Csak a teljesség igénye nélkül: Colchicin, Vincristin, Vinblastin, Irinotecanok,Taxánok, Podophyllum származékok, míg a nagy gombákból egyetlen készítményt törzskönyveztek Japánban a rosszindulatú májdaganatok gyógyítására, a Krestin-t, amit a Lepketapló gombából állítanak elő.

Mivel az autotróf szervezetek (döntően fotoszintetizálók) naponta kétszáz milliárd tonna szerves anyagot szintetizálnak, és a heterotróf szervezetek (döntően gombák és baktériumok) ugyan annyit le is bontanak, nincs semmi okunk arra a feltételezésre, hogy a mérlegnek ebben a serpenyőjében ne lenne annyi hasznos vegyület, mint amennyi a zöld növényekben van. Csak eddig kevesebb figyelmet fordítottunk rájuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.