Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szerelmi babonák és jóslatok

2012.06.21

1.            Férjfogás népi módra

A régi időkben gyakran használták ezeket a praktikákat, és hittek sikerükben. Némelyik köztük egészen bizarr, míg sok másik egyszerűen aranyos. Hogy mennyire hatásosak? Azt mindenki próbálja ki maga - ha kedve tartja…  

Bár a szingliséget új keletű jelenségnek tartják, azért nagyanyáink idejében is előfordult, hogy egy fiatal lány sokáig pártában maradt, netán hiába sóvárgott a kiszemelt férfiember után, az rá se hederített. Amikor a racionális megoldások már nem segítettek, a hölgyek gyakran valami máshoz fordultak. A szerelmi babonák, férjjóslások, varázslatok mind-mind a népi hiedelemvilág eszköztárának kellékei.

 

 

Férjjóslás egyedülállóknak

network.hu

A szerelmi hiedelmek, szokások az élet részét képezték a paraszti kultúrában, azonban sokan még ma is kipróbálják őket. Általában a jeles napokhoz kapcsolódnak különböző szerelmi hiedelmek, például a Katalin-, András- Borbála- vagy Luca-naphoz, a karácsonyhoz, a szilveszterhez vagy az újévhez. A legismertebbek közülük az úgynevezett férjjóslások voltak, melyek vagy a férjhezmenetel időpontját, vagy a jövendőbeli kilétét igyekeztek megtudakolni. Persze, általában nem a későbbi férj konkrét személyére, csak a keresztnevére vagy egy-egy jellemző tulajdonságára következtettek ezekből.

 

 

Néhány férjjósló praktika ízelítőül:

Hosszú a listája azon hiedelmeknek, melyek valamit tiltanak a hajadonnak, azzal fenyegetve, hogy soha nem megy férjhez. Például:

·         Nem szabad naplemente után szemetet kivinnie,

·         Az asztal sarkára ülnie,

·         Merőkanálból vagy a lábosból ennie,

·         Sőt: még férfiaknak tüzet adnia is tilos.

·         Az is jelentősen csökkenti az esélyeit, ha hagyja magát körbesöpörni.

·         network.huTalán mindenki hallott már arról, hogy tükröt törni elvileg szerencsétlenséget jelent. Ha azonban hajadon töri el, ahány darabra esik, annyi év múlva megy férjhez.

A lányok Luca napján neveket írtak papírdarabokra, és húztak közülük, hogy megtudják, milyen keresztnevű lesz a férjük. András napján pedig a hasonló cédulákat 13 gombócba gyúrták, feltették főni, és amelyik először feljött a víz tetejére, az lett a „nyertes” név.

Ha szilveszteréjszaka megszámol a lány kilenc karót, amilyen a kilencedik, olyan lesz a férje: vastag, vékony, öreg, sudár…

András napján a lányok egész nap böjtöltek, aztán ellopták apjuk gatyamadzagját, éjszakára a derekukra kötötték, és állítólag megálmodták, hogy fogják hívni a férjüket.

Egy-egy hiedelem valódi tartalma legtöbbször feledésbe merül, csak a szokás marad, hit nélkül. Jó példa erre a következő hagyomány: Katalin vagy Borbála napján a fiatal lányok a cseresznyefa ágát vázába tették. Ha karácsonyig kivirágzott, a következő évben a hiedelem szerint férjhez mentek. Sok helyütt még ma is ágakat állítanak karácsony táján, de egyszerűen csak a hangulata, szépsége, nem a valódi jelentése miatt.

2.            Szerelmi boszorkánykonyha

A bájos és ártatlan férjjósló babonáknál sokkal hátborzongatóbbak a szerelmi varázslatok, melyek célja „megfogni” és megtartani a kiszemelt férfit, vagy esetleg megrontani, ha netán rossz fát tett volna a tűzre. Az emberek általában a helyi vajákos asszonyhoz fordultak segítségért, aki boszorkány hírében állt.

A babonák szájról szájra is terjedtek az asszonyok, lányok között, akik gyakran otthon is kísérleteztek szerelmi varázslattal. Persze, szigorúan titokban, hiszen az egyház hevesen tiltakozott mindenféle boszorkánysággal ellen, és egyik hölgy sem szeretett volna gonosz pletykába keveredni, miszerint csak varázslattal tud csábítani. (De ha ennyire titkolták, vajon honnan tudunk ennyi szerelmi varázslatról?)

network.hu

Nos: rengeteg adat maradt fenn boszorkányperek vádirataiból és az írásban rögzített templomi prédikációkból. A boszorkánynak tartott hölgyeket számos esetben szerelmi rontással és kötéssel is vádolták (Kötés = így nevezték, ha valakit akaratán kívül többek között szerelemre kényszerítettek). Az egyházi prédikációk pedig sokszor tiltották – tiltják ma is a szerelmi varázslatokat, és súlyos bűnhődéssel fenyegették a hiszékenyeket. A számos fennmaradt férjfogó babona azonban bizonyítja, hogy a mindennemű tiltás ellenére az emberek igenis gyakorolták őket.

 

Nény jellegzetes férfifogó hiedelem:

·         Sok szerelmi babona szól arról, hogy valamilyen különleges étellel kell megetetni a kiszemelt férfit. Például tiszta fekete kakast vagy tyúkot kell neki feltálalni, és a hatás garantált.

·         Sokkal bizarrabb, mikor a lány a célja elérése érdekében valami jóval személyesebbet süt bele az ételbe, például a saját nyálát, hajszálát, körmét összemorzsolva, esetleg menstruációs vérének néhány cseppjét (pfuj – ez a magánvéleményem).

·         Bár fárasztóbb, de sokkal ízlésesebb, ha a lány kilenc kútról hozott vízzel itatja meg a szeretett férfit, aki így hamarosan feleségül veszi, és mindig szeretni fogja (Bár ilyen egyszerű lenne a dolog…).

·         Egy másik hiedelem szerint az is hatásos lehet, ha a lány belevarrja a legény ruhájába a saját hajszálát, esetleg beleejt a zsebébe egy kis tükröt, melybe előzőleg belenézett.

·         Ha a férfi lábnyomát három nyomon felszedik (például hóból, sárból), és a küszöb alá ássák, állítólag menthetetlenül odaszokik.

Bár általában az asszonyok és a lányok gyakorolták a különböző szerelmi babonákat, tudunk arról, hogy néha a legények is kipróbálták, sőt igyekeztek a lányok kötése ellen védekezni. Például ha süteménnyel kínálták őket, a tálca másik feléről vettek, nem pedig arról, amit odatartottak nekik – mondja. Ehhez azonban némi rutinra volt szükség, amelynek hiányában sok férfi „bedőlt” a cselnek. Legalábbis szívesen hivatkoztak erre. Ha egy legény nagyon belebolondult egy lányba, gyakran magyarázták varázslattal a dolgot – főleg a férfiak.

És hogy mi a helyzet a szerelmi rontásokkal? Itt már jóval gonoszabb dologról van szó. Azt a férfit büntették így, aki szerelmi bánatot okozott, például félrelépett, vagy eleve mást választott. A rontás a hiedelem szerint valamilyen betegséggel vagy akár halállal járt.

Nos, szerelmi bánat ide vagy oda, legyünk őszinték, ennyit azért csak nem ér a dolog…

3.            Ha már megvan a férjjelölt…

Végül pedig néhány bűbájos lakodalmi hiedelem, hogy a házasság után se legyen okunk panaszkodni:

·         Ha a feleség az esküvői szertartás alatt a vőlegény lábára lép, vagy ő jön ki előbb a templomból, ő hordja majd a nadrágot is, vagyis mindenben az ő akarata érvényesül.

 

·         network.huHa a feleség fekete tyúkot etet a férjével, az minden szavát elhiszi. (Valljuk be, ez nem hangzik rosszul, de manapság honnét tudjuk, hogy milyen tyúkot vettünk?)

·         Ha mosás után jó idő van, akkor a feleség biztos lehet a férje hűségében, ha meg rossz, nehezen száradnak a ruhák.

 

 

13 ma is működő magyar szerelmi babona és mágia

Ősi magyar népi szerelmi kötés, oldás, babona és mágia. Fiúknak, lányoknak! Eredeti néprajzi forrásból, Kiss József gyűjtése nyomán.

6 ma is működő magyar szerelmi babona lányoknak: 

 1. Keress egy olyan almát aminek 9 magja van. Tedd egy óvatlan pillanatban a fiú zsebébe a 9 magot. Szerelmes lesz tőle. (Csak akkor működik, ha magad etted meg az egész almát!) 
   
 2. Főzz töltött káposztát, vagy más töltikés ételt. A végén számold meg a gombócokat. Ha páros számú, akkor könnyen tudsz magadnak párt találni, ha azonban páratlan, akkor nehezebben - olyankor az segít, ha egy tölteléket 13 darabra vágsz s megeteted a fekete macskával. Akkor a macska elviszi tőled a rossz szerencsét - a fazekadban pedig a páros számú gombóc marad. 
   
 3. Madárral álmodni csalfa férjet jelent, sárga csikóval álmodni forró szeretőt jelent, nyúllal, macskával álmodni nagy gyermekáldást jelet. 
   
 4. Soha ne hagyd az alábbiakat, hogy hamar társat találj, férjhez mehess: 
  - Ne ülj az asztal sarkára, mert vénlány maradsz.
  - Ne engedd, hogy körbesöpörjenek.
  - Ne edd ki az edény aljáról a kaparékot, mert mindig csak a maradék fiúkból válogatsz majd. 
  - Ne törd el a tükröt, mert ahány felé törik, annyi évig nem mész férjhez! 
   
 5. Kérdezd meg édesanyádtól, ki volt az első férfi, aki megcsókolt téged baba korodban de nem családtag! Olyan embert keress férjnek, mert az a csók szerelmi pecsét! 
   
 6. Ha nem tudod eldönteni, ki szerelmes beléd, készíts 3 pálcika bábot, a középső légy te, A két fiút jelképező bábokat tedd mellé, el is nevezheted őket. Gyújtsd meg a középső bábot, amerre dől, s amelyik mellette álló baba lángot kap, az a fiú lángol érted. Ha egyik sem fog tüzet, egyik sem szeret, ha mindkettő tüzet kap, akkor mindkét fiú odavan érted. 
6 ma is működő szerelmi babona fiúknak: 
 1. Kérj a lánytól tüzet - ha a tűz könnyen fellobban a kezében, dühös, lobbanékony, veszekedős természetű, de ha nehezen, akkor nyugodt, kedves. 
   
 2. Gyújts meg egy szál gyufát - amelyik irányba dől, onnan várhatod a szeretődet. 
   
 3. Csenj a lánytól egy hajszálat, kösd a ruhád belsejébe. A lány beléd szeret, mielőt a Hold megtelik. 
   
 4. Csak akkor kóstolj lány kezéből ételt, ha a szerelmét is elfogadod. A lány kezéből jött étel - pláne, ha maga készítette - ugyanis szerelmi csalétek. 

   
   
 5. Amelyik lány szereti a macskákat, abból jó feleség válik. (Ám az a lány, aki a vak macskakölyköt megsimogatja, abban az évben nem kap férjet - lányok erre figyeljetek!) Ha a lányos háznál a macska hozzádörgölődzik a fiúhoz, akkor a fiú elveszi a lányt felségül. Egyúttal ez azt is jelzi, hogy a fiú jóképű, mert a macskák ezt különös érzékkel ki tudják választani! 
   
 6. Ha azt akarod, hogy a lányok szerelmi babonája, kötése, rontása ne legyen rád hatással, hozz a templomból szentelt vizet. Egy égő parazsat dobj egy kanna vízbe, abba tedd a szentelt vizet, mondd el hétszer a miatyánkot, miközben az imára kulcsolt kezdet hétszer megmártod a vízben. Majd anélkül, hogy a kezedet szétvennéd, az utolsó Ámenkor borítsd a fejedre a vizet. (Ha édesanyád teszi, még hatásosabb!) Soha semmilyen rontás nem érhet a nyomodba! 
   

Ha azt akarjátok, hogy ne szakadjon meg a szerelmetek, akkor fonjátok össze kettőtök haját egy fonattá, majd égessétek el, ezt süssétek pogácsába és egyétek meg félbetörve azt a pogácsát. Soha nem váltok el egymástól.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.