Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jósjelek és babonák

2011.12.08

Ajtó

Ha a bejárati ajtó nem befelé, hanem az utcára nyílik, balszerencse sújtja a házat.


A bejárati ajtót mindig úgy csukd be, hogy az ajtó felé fordulsz – soha ne fordíts neki hátat.


Alsószoknya

Ha egy lány alsószoknyája vagy kombinéja kilóg a ruhája alól, akkor az apja jobban szereti, mint az anyja.Asztal

Szerencsétlenséget hoz, ha úgy ülsz egy asztalon, hogy egyik lábad sem ér le a földre.


Ágy

Ha az ágy fejrésze észak felé áll, akkor a rajta alvó rövid életű lesz. Ha azonban dél felé néz az ágy fejrésze, akkor az alvó hosszú ideig fog élni. Ha kelet felé, akkor gazdag lesz az alvó, ha pedig nyugat felé, akkor sokat fog utazni.Betegség

Ha lefekvés előtt megkéred Mátét, Márkot, Lukácsot és Jánost, hogy áldják meg az ágyadat, akkor a gonosz szellemek távol maradnak, te pedig egészséges leszel.


Egy régi szokás szerint, ha valaki nagyon betegen fekszik az ágyában, meg kell gyújtani egy cipőbe állított gyertyát, és minden más fényforrást ki kell oltani a közelben. Ezután a betegség nevét le kell írni egy papírlapra, a papírt el kell égetni a gyertya lángjával, és eközben háromszor el kell ismételni a következő varázsigét.


„Menj innen, halál! Menj innen, halál!
Gyertya lángja, adj új életet!”
Ezután a gyertyát kézzel el kell oltani.


Bérlés

Balszerencsét hoz, ha bérleti vagy egyéb típusú szerződést április, július vagy november folyamán írnak alá.


Bokor

Ha a ruhád séta közben beakad egy bokor vagy egy rózsabokor ágába, akkor szerencse fog érni, mégpedig részben anyagi nyereség formájában.
 


Bor

Ha véletlenül kiöntöd a bort, akkor szerencsés leszel.


Ha elejtesz egy pohár bort, és a pohár széttörik, akkor a házasságod boldog lesz, és a szeretet nem fog elmúlni belőle.


Bors

Szerencsétlen előjel, ha valaki kiönti a borsot.


Cipő

Szerencsétlenséget hoz, ha a bal cipőt a jobb előtt veszed fel, az pedig még szerencsétlenebb, ha a két cipőt felcseréled, és a jobbat húzod a bal lábadra, vagy a balt a jobb lábadra.

Új cipőt soha nem szabad az asztalon hagyni, mert különben balszerencse fogja sújtani a házat.

Ha nem adsz egy szegény embernek életedben legalább egyszer új cipőt, akkor a következő világban mezítláb fogsz járni.


Cipőfűző

Ha mindig kioldódik a cipőfűződ, akkor biztos lehetsz abban, hogy szerencsés levelet vagy hírt fogsz kapni nemsokára.

 

Babonák és hiedelmek
Miért félünk a fekete macskától?

Ki ne tudná, mi a teendő, ha hullócsillagot lát, vagy ha fekete macska megy át előtte az úton? Ősidők óta foglalkoztatnak minket a titokzatos jelek és jóslatok. Vajon mi az alapja a babonának?

A legtöbb hiedelmünk nem más, mint az ősi vallási-misztikus képzetek túlburjánzása. Egyes tárgyaknak, cselekményeknek természetfölötti hatást tulajdonító és bizonyos jelenségeket természetfölötti erők megnyilvánulásaként magyarázó tévhit a babona, legalábbis így határozza meg a szakkönyv. Fő ismertetőjele a rejtett összefüggések megléte, azaz mágikus jelentőség tulajdonítása bizonyos gyakorlatoknak. Köztük azonban semmilyen bizonyítható kapcsolat nem létezik, olykor a józan észnek is ellentmondanak. Ennek ellenére mégis befolyásolják életünket, sőt, szép lassan beleivódnak a hétköznapjainkba, és gátlásokat alakítanak ki, vagy önbeteljesítő jóslattá válnak. Gondoljunk csak bele, ha kiborul a só, vagyis — a hiedelem szerint — veszekedésre számíthatunk, akaratlanul is hajlamosak vagyunk vitát szítani. A babonás embert voltaképpen a megismerés vágya hajtja, de mivel ésszerű magyarázatot nem talál az ismeretlen jelenségekre, bizonytalanságának megszüntetése érdekében ebbe az irracionális világába menekül.
Szerencsét hoz a pók

Babonák minden nép életében megtalálhatóak. Talán leggyakoribb szereplői az állatok. A macska már a középkorban gonosz állatként jelent meg a boszorkánylegendák és -perek kapcsán, hiszen akkor úgy vélték, hogy a varázslók gaztetteik egy részét a csalafinta házikedvenc képébe bújva hajtották végre. A szerencsehozó pók legendája a mohamedán vallásban gyökerezik. A tanítás szerint amikor Mohamed menekülés közben egy alkalommal a Mekka környéki barlangokban rejtőzött el, egy keresztes pók gyorsan hálót szőtt a bejáratra. Ezzel úgy megtévesztette az üldözőket, hogy elvesztették a próféta nyomát, aki így megmenekült. Azóta a pók a mohamedánok szent állata, és nekik köszönhetően Európában is sok helyen szerencsehozónak tartják. Ezért lesz balszerencsés az, aki elpusztítja.
Lóhere és patkó

A négylevelű lóhere évszázadok óta a szerencse jelképe, amit egyfelől ritkaságával, másrészről kereszt alakjával (ördögűző) magyaráznak. Már a görögök is amulettként hordták. A papok azt állították róla, bármilyen betegséget meggyógyít. A britek még többet képzelnek e növény hatalmáról: szerintük megtalálóját képessé teszi arra, hogy a dolgok mögé lásson. Kelta eredetű hiedelmek szerint nagy szerencsét jelent a talált és a hét szeglyukú patkó. Sikere a feltételezések szerint sarló alakjával magyarázható, amely a kelták Holdistennőjét idézte, valamint azzal, hogy vasból készült, amelyet szelleműző fémnek tartottak.
A baljós nap: péntek 13-a

Ki ne izgulna legalább egy kicsit, ha megtudja, hogy mondjuk a vizsgája péntek 13-ára esik. Mindkét hiedelemnek saját jelentése létezik. A 13-as számtól való félelem, azaz a triszkaidekafóbia az ókorba nyúlik vissza. Még ma is sokan elkerülik ezt a számot, főleg a tengerentúlon tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. Amerikában a felhőkarcolóknak nincs 13. emelete, a kórházakban pedig nincs 13-as szoba. A babonásabbak azon sem lepődnek meg, hogy az Apolló 13-nak a 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es (háromszor 13) indítóállványról meghiúsult. Az Egyesült Államokban olyannyira komolyan veszik ezt a babonát, hogy egyszerűen nem mennek dolgozni, és nem szállnak repülőre péntek 13-án. Sokan attól is rettegnek, hogy tizenhárman üljenek egy asztalhoz, mert attól félnek, hogy közülük valaki hamarosan meg fog halni. Ezt Jézus utolsó vacsorájára vezetik vissza. A péntek — a néphit szerint — „gonoszjáró", nem alkalmas arra, hogy házasságot kössünk, új házba költözzünk, új állást vállaljunk, vagy nagy útra induljunk. Egyes helyeken még a pénteki körömvágást is veszélyesnek hitték. A pénteki nap „gonoszságát" azzal magyarázzák, hogy Jézust is aznap feszítették keresztre, és állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. A péntektől való irtózás egy másik gyökere talán az lehet, hogy a XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhér napja, rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.
Az egyiptomi álmoskönyv szerint nem mindegy, mely napon tüsszentesz:

‹ Hétfőn

A terveid sikerülnek, a gondokat elfújja a szél, és baráti segítségre is számíthatsz.


‹ Kedden

Peches időszakod következik, nehezen érteted meg magad másokkal.


‹ Szerdán

Jó hírt kapsz, remek üzletet kötsz, levizsgázol.


‹ Csütörtökön

Álmaid beteljesülnek, illetve fél kézzel is elbánsz az ellenfeleiddel.


‹ Pénteken

A tervezett randi sikeres lesz, és a szerencsejátékban is nyeremény vár rád.


‹ Szombaton

Csalás, hazugság vesz körül, vagy valaki visszaél a bizalmaddal, partneredre valaki szemet vet.


‹ Vasárnap

Pénz áll a házhoz, más különleges élmények várnak rád, és a tanulásban is jó eredményekre számíthatsz.

 Évszázados magyar babonák

‹ Ha elszakad vagy pecsétes lesz a ruhád, és ezt csak otthon veszed észre, biztos lehetsz benne, hogy nagy baj elől menekültél meg.

 

‹ Ha esküvői menettel találkozol, szerencsés leszel a szerelemben.

 

‹ Ha kiömlik a víz, aki felé folyik, annál gyermekáldás várható.

 

‹ Ha a szekrény ajtaja magától nyílik ki, pénzügyi veszteség ér.

 

‹ Ha a bútor recseg, családi bajok várhatóak.

 

‹ Ha az ajtó magától kinyílik, váratlan vendég érkezik, ha magától becsukódik, a baj elkerüli a házat és annak lakóit.

 

‹ Ha eltörik egy tükör, ahány darabra tört, annyi évig nem mész férjhez, vagy annyi héten át kísér balszerencse.

 

‹ Ha visszafordulsz az ajtóból, otthon hagyod a szerencséd, de ha néhány másodpercre leülsz egy székre, ezzel elűzöd az átkot.

 

‹ Ha kéményseprővel találkozol, minden a terveid szerint alakul majd.

 

‹ Ha először a bal cipődet veszed fel, nem jársz szerencsével.

 

‹ Ha fordítva veszed fel a ruhádat, mázlid lesz, vagy pénzt fogsz kapni.

 

‹ Ha zsebkendőt adsz ajándékba, haragot jelent.

 

‹ Ha ollót ajándékozol, elvágod vele a barátságot.

 

‹ Gyógyszert sosem szabad megköszönni, mert különben nem hat.

 

‹ Ha a só kiömlik, veszekedés várható.

 

‹ Ha az ajándék virág papírjában tű marad, vége a barátságnak.

 

‹ Ha leesik a kés, acsarkodás várható, ha beleáll a padlóba, még nagyobb problémára számíthatsz.

 

‹ Ha zajos társaságban mindenki egyszerre hallgat el, azt mondják, egy angyal repült át a szobán.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.