Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esküvői babonák

2012.04.06
Az igazi nagy lagzikon nemcsak gyűrűváltás van és csokordobálás, hanem rizs- és rózsaszirom-szórás, menyasszonytánc, cseréptörés, küszöbön átemelés is. Anélkül, hogy az ifjú pár tudná, mi mire jó, mit szimbolizál, mi ellen próbál hatni. Íme, egy –


 
Az esküvő több ezer éves múltra tekint vissza. S mint az élet egyik fontos eseményéhez, rengeteg babona tapadt hozzá. Ma már csak kevés helyen ügyelnek rájuk, de évszázadokon keresztül nagy jelentőséget tulajdonítottak minden apróságnak, ami az esküvő napján történt.

Már kora hajnalban kíváncsian kémlelték az eget, vajon milyen lesz az idő. Jó előjelnek számít a napsütés, de még jobb, ha esküvő előtt a vőlegény szivárványt lát, kosarat kap vagy fekete macskát simogat. Ugyancsak jó jelnek számít, ha esik az eső az esküvő alkalmával, mivel ez gazdagságot jövendöl.

A nászmenetre dobált rizs is a pénzesőt szimbolizálja, az ifjú párra szórt rózsaszirmok viszont a gyermekáldást segítik elő. A templomban a párnak egymás lábára kell taposni, és amelyiknek hamarabb sikerül, az fogja vezetni a házasságot.

A mennyasszonyi öltözék - Ma már nem csak fehér menyasszonyi ruhát találhatunk az üzletben, a hagyományok szerint azonban a fehér az igazi esküvői szín. Korábban a tisztaságot, a szűziességet jelképezte, ma már kevesebben gondolkodnak a szimbolikáján, inkább egyszerű, nemes szépsége miatt választják.
- A hófehér gyöngysor pedig - mely ma is elmaradhatatlan kelléke a mennyasszonyi öltözéknek - azt hivatott biztosítani, hogy a menyasszony egyetlen csepp könnyet se ejtsen leendő férje mellett.
- A mennyasszony fátyla a tisztaság jele, és a babona szerint egészen éjfélig nem szabad levenni, de leesnie se, mert ez rossz dolgokat jósol. A fátyolról egyébként azt tartják, azért kell, mert megvéd a rontástól, a szemmelveréstől.
- A néphit szerint nem szerencsés, ha a vőlegény az esküvő előtt meglátja a mennyasszonyt az esküvői ruhában, de az is bajt hoz, ha a menyasszony maga is beledolgozik a ruha elkészítésébe. Jobb, ha ezt másokra bízza, vagy ha az esküvő előtt lefényképezik a ruhában.

A gyűrű szimbolikája - igazán egyértelmű. Két egyforma kör, a kör pedig egy soha véget nem érő jel. Ez a jel szimbolizálja, hogy a házasság örökké tart. Balszerencsét hoz, ha véletlenül otthon felejtik, vagy rosszabb esetben elhagyják a jegygyűrűket.

A koszorúslányok feladata, hogy megvédjék a mennyasszonyt. Hasonló ruhát öltenek, mint ő, hogy az esküvőn megjelenő boszorkányokat megtévesszék, nehogy megtalálja az igazi mennyasszonyt.

A mennyasszonyi csokor a boldogság szimbolikája. Ugyanilyen virágból visel kitűzőt a vőlegény. A hagyomány szerint rozmaringnak is kell lennie a csokorban, hiszen ez a hűség virága. A szertartás végén a mennyasszony hátat fordít a násznépnek, és hátradobja a csokrát. Aki elkapja, annak az esküvőjére készülnek legközelebb.
(Ha az ifjú pár valamelyik szülője nem érhette meg az esküvőt, akkor a csokrot nem dobják el, hanem a halott szülő sírjára helyezik.)
Farönk az úton - az esküvőre menet farönkkel zárják el az utat, amit az ifjú párnak kell eltávolítania (esetleg elfűrészelnie), jelezve, hogy nincs olyan akadály, ami útjukat állhatja.
Mennyasszonytánc

- A menyasszonytánc minden esküvő központjában áll. Nem csak azért, mert a gyönyörű, fiatal ara végigtáncolja az éjszakát, de azért is, mert ezzel biztosították a fiatal pár jövőjének alapjait.

Mindenki, aki felkéri a menyasszonyt táncolni, egy kalapba pénzt dob, melyet az esküvő végén megkap a fiatal pár.

Az is szokás, hogy ellopják a menyasszony fél pár cipőjét, melyet valakinek vissza kell vásárolnia.Vannak vidékek, ahol a fiatal lányok ráírják nevüket a menyasszony cipőjére,

és akinek a menyasszonytánc után se mosódik el a neve, az fog legközelebb férjhez menni. 


- Nem jó az esküvőn szandált, vagy elől nyitott cipőt hordani, mivel a szerencse kicsúszik a lábujjak között. - A lakodalom estéjén nem szabad cipőt cserélni, mivel az a férj cseréjét is jelenti.Pohártörés-cseréptörés

- Ez a szokás rendkívül sokféle, minden területen más és más. Van, ahol pénzzel teli cserépedényt törnek össze, s a vendégek széttáncolják az összetört cserepet, az ifjú pár pedig összesöpri a pénzt. Más vidékeken az összetört poharat együtt takarítja fel a menyasszony és a vőlegény, így bizonyítják együttműködésüket.A mennyasszony elrablása

- ha sikerül a lakodalomból elrabolni, akkor nem érdemli meg a vőlegény, hogy elvegye. Ha megtalálja, váltságdíjat kell fizetni érte.Koszorútánc

- éjfélkor a mennyasszony menyecskeruhába öltözik. A fátylát az édesanyja a táncoló lányok közé dobja, akihez kerül, az fog leghamarabb férjhez menni.A harisnyakötő eldobása

- Ezt a férj dobja el, a nőtlen fiúk közé. Aki elkapja, annak az esküvőjén táncol a násznép legközelebb.


Küszöbön átemelés - amikor az ifjú pár a közös lakásba először belép, a férj ölbe kapja feleségét, és úgy viszi át a küszöbön. Ezzel megvédi a feleségét, mert becsapja a gonosz szellemeket, akik azt látják, hogy csak ő lépett a lakásba.Az első söprés

- az új otthonban végzett első házimunka a söprés legyen. Csak egy ember végezze, a másik ne legyen otthon. Bentről kifelé kell haladni, és közben fel kell szólítani a gonosz szellemeket, hogy távozzanak. Söprés közben nem szabad hátrafordulni!Egyéb babonák:

- Balszerencsét hoz a jegygyűrű elejtése.


- Esküvőn sírni: szerencsét hoz.


- Aki már háromszor volt koszorús lány, az nem fog férjhez menni.


- Rossz előjel gyászmenettel vagy apácával találkozni. 


- Vannak vidékek, ahol azt is balszerencsésnek tartják, ha a mennyasszony, vagy a vőlegény születésnapján tartják az esküvőt.


- Nem jelent jót, ha a mennyasszony, vagy a vőlegény visongat az esküvőn.


- Valami régi, valami új, valami kék és valami kölcsönbe kapott - fontos, hogy ezeketl viselje a mennyasszony. A régi lehet családi ékszer is, a hagyományok folytatását jelképezi, a kék lehet harisnyakötő vagy szalag, a hűség jele. A "kölcsön kapott" dolog a barátság és a szerelem biztosítéka, amire vigyázni kell.


- Só és kenyér - sok helyen az ifjú párt a templomban sóval és kenyérrel várják, hogy soha ne legyen üres az asztaluk. Ha a só kiborul, veszekedést, válást jelez.  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.